Vinkit ja artikkelit työnhakijoille

20 Yleisintä työhaastattelukysymystä – ja miten vastata niihin?

Kirjoittanut Folka | 20.3.2023

Olet varmasti huomannut, että työhaastatteluissa toistuvat usein samat kysymykset. Tiettyjen työhaastattelukysymysten toistuvuus työhaastatteluissa mahdollistaa niihin valmistautumisen. Ennen työhaastattelua onkin hyvä harjoitella ja miettiä eri kysymyksiin vastauksia, joilla tuot oman ammattimaisuutesi ja osaamisesi mahdollisimman hyvin esille haastattelijalle.

 

Miksi tiettyjä kysymyksiä kysytään jatkuvasti työhaastattelussa? Koska vastaukset kyseisiin kysymyksiin kertovat vastaajasta todella paljon. Näitä kysymyksiä ovat esimerkiksi: Mitkä ovat sinun vahvuutesi? Mitkä ovat sinun heikkoutesi? Miten kehittäisit meidän yritystämme? Avoimiin kysymyksiin vastataan yleensä vapaammin ja vastauksista tulee helposti uniikkeja, joten näitä kysymyksiä käyttämällä haastattelija saa haastateltavasta enemmän tietoa irti.

 

Jos haastattelu stressaa ja et ole ihan varma, kuinka toisit osaamistasi esille, harjoittele työhaastattelutilannetta etukäteen. Mieti vastauksiasi ja lue alta mitä yleisimmillä työhaastattelukysymyksillä halutaan saada sinusta tietää.

 

20 yleisintä työhaastattelukysymystä ja miksi niitä kysytään

 

1. Kerro jotain itsestäsi

Tämän kysymyksen tarkoitus on rikkoa jännitystä. Sen avulla päästään tutustumisessa vauhtiin ja luodaan äärimmäisen merkityksellistä ensivaikutelmaa. Avaa lyhyesti omaa persoonallisuuttasi ja tämänhetkistä elämäntilannettasi, pidä vastaus kuitenkin lyhyenä ja ammattimaisena. Lue lisää vinkkejä, miten vastata tähän kysymykseen blogikirjoituksestamme Kerro jotain itsestäsi – miten vastata työhaastattelun vakiokysymykseen?

 

2. Miksi hait tätä työpaikkaa?
Tällä kysymyksellä halutaan tietää, sopiiko hakemasi työpaikka uratavoitteisiisi ja kuinka realistiset odotukset sinulla on työpaikan suhteen. Haastattelija haluaa myös tietää, kuinka hyvin tunnet yrityksen ja sen toimialan. Kuvaile tässä kohtaa miten oma osaamisesi sopii hakemaasi työhön.

 

3. Mitkä ovat vahvuutesi?
Tarkista työpaikan vaatimukset työpaikkailmoituksesta ja keskity niihin kykyihin, jotka ovat avainasemassa hakemassasi työssä. Älä ole liian nöyrä. On tärkeää, että rekrytoija tietää pätevyydestäsi.

 

4. Kerro jokin saavutus, josta olet erityisen ylpeä
Tällä kysymyksellä kartoitetaan vahvuuksiasi ja arvojasi. Missä olet hyvä? Mitä arvostat elämässä? Haastattelija haluaa tietää miten hyvin vahvuutesi ja arvosi sopivat yrityksen työkulttuuriin ja arvopohjaan.

 

5. Mitkä ovat heikkoutesi?

Jos pystyt puhumaan heikkouksistasi samalla itsevarmuudella kuin vahvuuksistasi, osoitat hyvää itsetuntemusta. Rekrytoijat tietävät, ettei kukaan ole täydellinen ja hakija, joka osaa arvioida omia kehityskohteitaan realistisesti herättää arvostusta. Työhön kun ei etsitä täydellistä, virheetöntä ihmistä, vaan sopivinta. Voit lukea lisää vinkkejä, miten tähän kysymykseen kannattaa vastata blogikirjoituksestamme

”Mitkä ovat heikkouksiasi?” – Mitä työhaastatteluiden klassikkokysymykseen kannattaa vastata?

 

6. Kerro jokin epäonnistumisesi
Kerro haastattelijalle jostain tapahtumasta tai asiasta, joka ei sujunut toivotulla tavalla, mutta opit kokemuksesta jotain tärkeää. Kerro taustatiedot ja tilanne lyhyesti, mutta keskity enimmäkseen siitä seuranneeseen positiiviseen oppimiskokemukseen.

 

7. Missä asioissa haluaisit kehittyä?
Missä asioissa tarvitset todennäköisimmin eniten tukea ja opastusta ajatellen hakemaasi työpaikkaa. Jos työpaikkailmoituksessa on jokin vaatimus tai toive hakijalta, jossa et ole vahvimmillasi, voit mainita sen tässä kohtaa.

 

8. Työskenteletkö mieluiten yksin vai tiimissä?
Se, miten olet vuorovaikutuksessa esimiesten ja työtovereiden kanssa, antaa haastattelijalle käsityksen ihmissuhde- ja kommunikaatiotaidoistasi. Nykyajan työelämässä vaaditaan sekä itsenäistä työotetta ja kykyä tarttua asioihin omatoimisesti, että tiimityöskentelytaitojakin. Kerro tässä kohtaa jokin konkreettinen esimerkki aiemmasta työpaikastasi.

 

9. onko sinulla hyvä paineensietokyky?
Mitä teet, kun työ stressaa? Pysytkö rauhallisena paineen alla? Jos olet haastateltavana työhön, jossa joudut toimimaan kovan paineen alla, haastattelija haluaa tietää, että pystyt käsittelemään mahdollista stressiä.

 

10. miten kuvailisit itseäsi?
Ole rehellinen ja kuivaile aidosti itseäsi. Jos muutaman adjektiivin keksiminen itsestään tuntuu vaikealta, voit vaikka miettiä millä tavalla entiset työkaverit sinua mahdollisesti kuvailisivat.

 

11. Millainen on mielestäsi täydellinen työpaikka?
Tällä kysymyksellä selvitetään, mitä asioita arvostat työssä ja työpaikalla. Onko sinulle tärkeintä esimerkiksi joustavat työajat, hyvä yhteishenki, mielenkiintoiset työtehtävät vai hyvät etenemismahdollisuudet? Muista unelmien työpaikkaa kuvaillessasi kuitenkin realiteetit.

 

12. Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?
Työpaikan jättämiseen voi olla monia eri syitä. Saatat siirtyä eteenpäin, koska haluat lisää kasvumahdollisuuksia, saatat etsiä palkankorotusta, ehkä olet muuttamassa tai sinulla on jokin muu syy jättää työpaikkasi. Kerro rehellisesti tilanteestasi.
Tällä kysymyksellä saatetaan myös haluta tietää mistä pidit – ja mistä et pitänyt – edellisessä työpaikassasi. Ole varovainen puhuessasi negatiivisista kokemuksista, jos haet hyvin samanlaista työtä kuin aiempi työsi oli. On tärkeää keskittyä positiivisiin asioihin ja olla innostunut työstä, johon sinua haastatellaan.

 

13. Minkälaisia asioita haluat saavuttaa uudessa työpaikassasi?
Haastattelija etsii ehdokasta, jonka tavoitteet vastaavat hyvin yrityksen tarjoamia mahdollisuuksia. Jos sinulla ei ole mainita tavoitteita, annat helposti vaikutelman, ettet halua tuottaa tuloksiakaan. Jos taas kuvailet tavoitteita, joita yritys ei realistisesti pysty toteuttamaan, haastattelija saattaa ajatella, että haluat vaihtaa työpaikkaa melko pian palkkaamisen jälkeen.

 

14. Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?
Kun vastaat tulevia tavoitteitasi koskeviin kysymyksiin, on hyvä idea yhdistää ne siihen, mitä mahdollisuuksia kyseinen yritys voi tarjota urapoluksi. Yritä ilmaista haastattelijalle, että olet sitoutumassa yritykseen pitkäaikaisesti eikä vain hetkellisesti, mikäli se on mahdollista.

 

15. Minkälainen on mielestäsi hyvä työympäristö?
Kaipaatko luovaa työympäristöä vai viihdytkö parhaiten hektisessä asiakaspalveluympäristössä? Tällä kysymyksellä haastattelija haluaa selvittää, sopiiko heidän tarjoamansa työympäristö sinulle.

 

16. Minkälainen on mielestäsi hyvä esimies?
Tämän kysymyksen tarkoituksena on selvittää, millainen johtamistyyli sopii sinulle parhaiten. Vastauksessa kannattaa keskittyä kertomaan jonkin edellisen esimiehesi kanssa kokemista hyvistä puolista sen sijaan, että kuvailisit täysin ideaalia tilannetta. Harva esimieskään on täydellinen ja tässäkin kohtaa haastattelija haluaa sinulta rehellisyyttä ja tietää, kuinka realistiset odotukset sinulla on hakemaasi työtä kohtaan.

 

17. Kuinka käsittelet kritiikkiä?
Palautteen saaminen ja antaminen kuuluu työelämään. Paras tapa käsitellä negatiivista palautetta on olla ottamatta sitä liikaa itseensä ja oppimalla siitä, mikäli palaute on aiheellista. Työhaastattelutilanteessa voit tässäkin kohtaa vastata esimerkillä palautteesta, jota olet saanut aiemmassa työpaikassasi ja miten käsittelitte asian.

 

18. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut?
Paras tapa vastata tähän kysymykseen on kertoa, mitä voit tehdä yrityksen hyväksi. Kerro mitä taitoja ja ominaisuuksia sinulla on, joista on hyötyä koko organisaatiolle. Tämä on mahdollisuus myydä itsesi haastattelijalle.

 

19. onko sinulla meille jotain kehitysehdotuksia?

Tämä kysymys voi kuulostaa haastattelutilanteessa yllättävältä, mutta sen tarkoituksena on testata hakijan ennakkotietoja ja -käsityksiä yrityksestä. Kannattaa siis aina etukäteen tutustua vähintään yrityksen omiin nettisivuihin ja sosiaalisen median tileihin ja miettiä nouseeko sieltä esiin jokin selkeä parannuskohde. Ellet keksi mitään kehitysehdotusta, kannattaa mainita muutama positiivinen asia, joka jäi mieleesi kotisivuilta tai somesta. 

 

20. Onko sinulla jotain kysyttävää meiltä?
Työhaastattelun viimeinen kysymys liittyy yleensä siihen, mitä haluat tietää työstä ja yrityksestä. Ole valmis esittämään ainakin yksi kysymys, vaikka varmistus työn aloitusajankohdasta tai rekrytointiprosessin jatkosta. Hyvä vaihtoehto on myös kysyä haastattelijalta itseltään, miten hän on päätynyt työskentelemään yritykseen ja millaiseksi hän kokee siellä työskentelyn.

 

Vastaukset näihin kysymyksiin kertovat sinusta erittäin paljon haastattelijalle. Kysymyksillä haastattelija saa tietää sinun arvoistasi, osaamisestasi, sitoutumisesta, yhteistyötaidoista, itsekriittisyydestä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Näihin kysymyksiin on hyvä miettiä vastauksia, vaikka ei olisi tällä hetkellä hakemassa työpaikkaa, koska kysymyksiin vastattaessa voi oppia itsestään jotain uutta ja samalla myös tulevaisuuden suunnitelmat voivat päivittyä ja selventyä.

 

Jos olet lähiaikoina menossa työhaastatteluun, suosittelemme lukemaan kolmiosaisen Työhaastattelu-blogisarjan, jossa käsittelemme työhaastattelun eri vaiheita. Kerromme, kuinka valmistautua työhaastatteluun, kuinka suoriutua hyvin itse haastattelutilanteessa ja mitä tehdä sen jälkeen.

  1. Kuinka valmistautua ennen työhaastattelua
  2. Kuinka suoriutua hyvin työhaastattelussa
  3. Kuinka toimia työhaastattelun jälkeen

 

Tiesitkö, että on myös olemassa kysymyksiä, joita työhaastattelussa ei saa kysyä? Voit lukea niistä lisää blogikirjoituksestamme Kielletyt työhaastattelukysymykset