2 min luettu
Työntekijän vuosilomat ja lomarahat
Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...
Avoin työhakemus on työhakemus, joka lähetetään, kun potentiaalista työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Avoin työhakemus on kuin markkinointikirje, jossa käytännössä markkinoit itseäsi ja osaamistasi potentiaaliselle työnantajalle. Avoimen työhakemuksen tarkoitus ja tärkein tehtävä on avata sinulle ovi ainakin työhaastatteluun ja toivon mukaan myös uuteen työpaikkaan. Selkeys, ainutlaatuisuus ja kiinnostavuus ovat hyvän työhakemuksen perusta.
Avoin työhakemus ei juurikaan eroa rakenteeltaan tavallisesta työhakemuksesta. Avoin työhakemus on kuitenkin rakenteeltaan paljon vapaampi eli erilaisten tehokeinojen käyttö niin kielen kuin ulkoasunkin osalta on sallittua. Avoimessa työhakemuksessa tärkeintä on kertoa mitä annettavaa sinulla on yritykselle, ja mitä he hyötyvät sinun palkkaamisestasi. Kerro itsestäsi positiiviseen sävyyn ja ole itsevarma osaamisestasi.
Muista, että avoimen työhakemuksen tarkoitus on täydentää ansioluettelossa kertomiasi tietoja, ei toistaa niitä sellaisenaan!
Avoimen työhakemuksen sisällön täytyy olla relevantti hakemaasi työtä kohtaan. Jos sinulla on työkokemusta rakennusalan työtehtävistä, niin kyseinen kokemus ei välttämättä ole oleellista tietoa hakiessasi toimistotyötä. Muista konkretisoida osaamisesi ja taitosi eli kerro missä ja miten olet hankkinut osaamistasi ja miten se hyödyttäisi lähestymääsi yritystä.
Työhakemuksen tulee olla kiinnostavaa luettavaa, jotta se herättää lukijan mielenkiinnon ja säilyttää sen loppuun saakka. Voit elävöittää tekstiäsi adjektiiveillä, erilaisilla esimerkeillä ja vaihtelevilla lauserakenteilla. Muista myös hakemuksen visuaalinen ilme. Esimerkiksi ilmaistyökalu Canvalla voit tehdä melko pienellä vaivalla hyvinkin vaikuttavan näköisen hakemuksen ja CV:n itsellesi valmiista pohjasta muokkaamalla.
Työhakemuksen selkeys ja tietojen olennaisuus ovat myös tärkeitä asioita. Olennaisimmat asiat on hyvä saada selville jo tekstiä nopeasti silmäilemällä. Työhakemuksen luettavuuteen vaikuttaa virheetön yleiskieli ja tekstin selkeä jäsentely. Työhakemuksen yleinen suositeltu pituus on yksi sivu.
Avoimen työhakemuksen tulee olla aina ainutlaatuinen eli älä käytä samaa työhakemusta hakiessasi toista työtä, vaan muuta sitä työpaikkakohtaiseksi. Rekrytoijat ja työnantajat huomaavat kyllä, jos sama hakemus on lähetetty useaan paikkaan, kun työhakemus on liian geneerinen, eli yleinen. Hakemus ei silloin sisällä mitään erityisen yksityiskohtaisia vastauksia työtehtäviin tai muihin oleellisiin tietoihin liittyen.
Ehdottomasti kannattaa! Piilotyöpaikkoja on olemassa ja niitä myös aukeaa jatkuvalla tahdilla. Kaikki työpaikat eivät edes päädy julkiseen hakuun, joten avoimen työhakemuksen lähettäminen todellakin kannattaa!
Meillekin voit lähettää avoimen työhakemuksen täyttämällä valmiin pohjan Avoin työhakemus tai lähettämällä sähköpostia suoraan HR-konsultillemme.
2 min luettu
Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...
2 min luettu
Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?
2 min luettu
Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...