2 min luettu
Työntekijän vuosilomat ja lomarahat
Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...
Työhaastattelun tarkoituksena on selvittää, että kuinka hyvin työnhakija soveltuu kyseiseen työtehtävään. Työnantaja haluaa saada sinusta mahdollisimman paljon tietoa, jotta hän voi tehdä päätöksensä, oletko oikea työntekijä juuri heille. Työnhakijoiden tyypillisin virhe on huono valmistautuminen työhaastatteluun.
Ota hyvissä ajoin selville, minne olet menossa ja miten sinne pääsee. Muista ottaa huomioon ruuhka-ajat ja parkkipaikan löytämiseen kuluvan ajan, jos kuljet autolla. On järkevää suunnitella myös vaihtoehtoiset kulkutavat, jos jotain vikaa ilmenee autossa tai julkiset kulkuneuvot ovat myöhässä. Jos on mahdollista, käy katsomassa haastattelupaikka etukäteen. Jos kuitenkin kaikesta valmistautumisesta huolimatta myöhästyt, niin soita haastattelijalle hyvissä ajoin. Jos et ilmoita itsestäsi, annat haastattelijalle kuvan, että et koe haastattelua tärkeäksi.
Mitä työnantaja toivoo juuri sinusta? Minkälaista osaamista he haluavat ja minkälainen heidän työyhteisönsä on? Työnantaja toivoo löytävänsä työntekijän, jonka osaaminen vastaa heidän tarpeitaan. Työntekijän tulee arvostaa yritystä ja hänen on oltava valmis sitoutumaan yrityksen tavoitteisiin. Valmistaudu kertomaan itsestäsi asioita, joiden uskot kiinnostavan työnantajaa. Voit esimerkiksi kertoa työurasi kokemuksista ja/tai saavutuksista eri tilanteista. Näin tuot omaa osaamistasi esiin ja työnantaja kiinnostuu. Tärkeää on tuoda ilmi, että mitä sinä voit tuoda osaamisellasi yritykseen ja miten työnantaja, sekä yritys hyötyy siitä.
Erinomainen työnhakija osoittaa aloitteellisuutta ja aitoa kiinnostusta tutustumalla yrityksen toimintaan etukäteen. Tutki yrityksen kotisivuja, sosiaalisen median kanavia ja kysele tuttaviltasi kyseisestä yrityksestä. Tämän tehtyäsi tunnet yrityksen ja pystyt haastattelussa keskustelemaan yrityksen palveluista tai tuotteista, sekä omasta mahdollisesta työnkuvastasi.
Kun olet tutustunut hyvin yritykseen, pystyt esittämään työnantajalle haastattelussa asiantuntevia kysymyksiä. Tee lista kysymyksistä sen pohjalta, mitä jo tiedät yrityksestä. Nämä kysymykset voivat koskea esimerkiksi työtehtävää, työyhteisöä, yrityksen toimintaa ja sen tavoitteita. Tärkeää on myös harjoitella sinulle esitettäviin kysymyksiin vastaamista. Jokainen työhaastattelu on ainutlaatuinen, joten parhaita työhaastatteluvastauksia ei ole. Tärkeintä on kuitenkin aina olla rehellinen ja aito oma itsesi.
Kun valmistaudut haastatteluun muista katsoa työpaikkailmoitus vielä kerran läpi. Näin varmistat, että tiedät mitä asioita ja osaamista sinun kannattaa tuoda haastattelussa esille. Haastattelijakaan ei välttämättä muista koko työpaikkailmoituksen sisältöä, joten jos hän unohtaa kysyä sinulta jotain työtehtävän kannalta olennaista, ole valmis itse nostamaan asia esille.
Työhaastatteluun valmistautuminen merkitsee muutakin kuin vain itse kysymyksiin valmistautumista. Pukeudu asianmukaisesti, tarkkaile eleitäsi ja kiinnitä huomiota kehonkieleen. Muista katsekontakti ja harjoittele vastaamista kysymyksiin rauhallisesti ja keskittyneesti. Vastauksen sisällöllä on aina merkitystä, mutta on hyvä pitää myös mielessä, miten ja millä tavoin asiat esität haastattelijalle.
Muista ottaa työhaastatteluun mukaan viimeisimmät todistukset ja työtodistukset, sekä työtä varten tarvittavat kortit, kuten esimerkiksi työturvallisuuskortti tai kuljettajan ammattipätevyyskortti. Nämä dokumentit on hyvä kerätä valmiiksi jo yhteen kirjekuoreen tai kansioon.
2 min luettu
Suomessa vuosilomalla on erityinen merkitys työntekijöille. Se on aika, jolloin voi irrottautua arjen kiireistä ja antaa itselleen tilaa levätä,...
2 min luettu
Miksi haastateltavaa pyydetään heti alkuun kertomaan jotain valinnaista itsestään?
2 min luettu
Mikä on työnhaussa vaikeinta? Varmastikin se, että pääsee läpi suppilon ensimmäisestä vaiheesta ja onnistuu vakuuttamaan rekrytoivan tahon omasta...