Vaikka suomalaiseen luonteeseen ei kuulu omalla erinomaisuudellaan retostelu, ei omista heikkouksistakaan ole kiva kertoa, etenkään työhaastattelussa! Heikkouksia ja kehityskohteita kysytään kuitenkin työhaastattelussa yhtä varmasti kuin vahvuuksiakin. Miten siis antaa itsestään mahdollisimman hyvä kuva, mutta vastata kysymykseen myös rehellisesti?
Jos pystyt puhumaan heikkouksistasi samalla itsevarmuudella kuin vahvuuksistasi, osoitat hyvää itsetuntemusta. Rekrytoijat tietävät, ettei kukaan ole täydellinen ja hakija, joka osaa arvioida omia kehityskohteitaan realistisesti herättää arvostusta. Työhön kun ei etsitä täydellistä, virheetöntä ihmistä, vaan sopivinta. Osoitat nöyryyttä ja inhimillisyyttä paljastamalla itsestäsi asian, jossa koet olevan parantamisen varaa.
Vaikka rekrytoija on etukäteen tutustunut työhakemukseesi ja CV:hesi, on hakijan persoonaa ja työskentelytapoja vaikea arvioida kattavasti niiden perusteella. Klassikkotyöhaastattelukysymyksiä esittämällä haastattelija haluaakin tutustua sinuun syvemmällä tasolla. Rekrytoijalle on tärkeää kuulla, että pystyt olemaan rehellinen itsellesi ja muille siitä, kuinka voit kehittyä ihmisenä ja kollegana. Vastaamalla kysymykseen heikkouksistasi rehellisesti osoitat halusi saavuttaa ammatillisia tavoitteita sekä kykyä ottaa vastaan kehittävää kritiikkiä.
Jos hakemasi paikka vastaa osaamistasi ja tuntuu muutenkin kuin sinulle tehdyltä, ei sen saaminen varmasti kaadu heikkouksista kertomiseen. Tutustu yritykseen hyvin ennen haastattelua ja mieti, mitä ominaisuuksia työssä korostetaan. Keskity osaamiseesi ja siihen, mitä voisit työtehtävään ja työyhteisöön tuoda. Varaudu kuitenkin myös kertomaan, ettet ehkä ole täydellinen... mutta juuri tähän tehtävään olet erinomaisen sopiva!