Mahtavaa, olet tehnyt osaamisellasi rekrytoijaan niin hyvän vaikutuksen, että edessä on tarkempi tutustuminen työhaastattelun merkeissä! Muistathan, että työhaastattelu ei missään nimessä ole yksipuolinen kuulustelu vaan dialogi, jossa punnitaan molemmin puolin oltaisiinko sopiva match. Myös haastattelijan tulisi vakuuttaa sinut siitä, että hänen edustamaansa yritykseen kannattaa tulla töihin.
Työnhakijan roolissa kysymysten esittäminen mahdolliselle tulevalle työnantajalle kertoo, että hakija on tehnyt taustatyönsä ja tutustunut yritykseen. Tämä kertoo aidosta motivaatiosta haettua työpaikkaa kohtaan ja siitä, että itsekin haluat olla varma sopivuudestasi työyhteisöön.
Vaikka motivaatio haettua tehtävää kohtaan olisi aitoa, tiedämme että hyvien kysymysten keksiminen työnantajan suuntaan voi olla joskus vaikeaa. Keräsimmekin alle vinkit, joiden avulla vakuutat haastattelijan ja osoitat olevasi aidosti kiinnostunut sekä motivoitunut nimenomaan tästä positiosta.
Mitä kysymyksiä kannattaa esittää työhaastattelussa – 10 vinkkiä joiden avulla vakuutat haastattelijan!
- Tutustu yrityksen arvoihin. Arvojen toteutuminen käytännön työssä on aihealue, josta lisää tietäminen helpottaa myös työnhakijaa punnitsemaan onko työympäristö itselle sopiva. Voit kysyä vaikkapa, mikä yrityksen arvoista on kaikista eniten esillä päivittäisessä työssä.
- Tee taustatyötä yrityksen viime vuosien liiketoiminnasta. Mikäli kasvu on ollut aggressiivista, kysy onko tavoitteena jatkaa samaan malliin vai ehkäpä keskittyä enemmän olemassa olevien asiakkuuksien pitoon? Tai päinvastoin, mikäli toiminta on ollut tasaista, voit tiedustella kuuluuko tulevaisuuden suunnitelmiin yritystoiminnan kasvattaminen ja millä keinoin.
- Miksi paikka on nyt tullut hakuun? Onko kyseessä täysin uusi positio, vai vaihtaako edellinen työntekijä työpaikkaa? Mikäli edellinen tekijä vaihtaa työpaikkaa, voit koittaa kysellä syitä tälle.
- Tavoitteisiin liittyvät kysymykset. Voit kysyä yleisesti liiketoimintaan liittyvistä tai hakemaasi positioon kytköksissä olevista tavoitteista. Mitkä ovat yrityksen tärkeimmät tavoitteet lähitulevaisuuden osalta? Entä millaisia tavoitteita omalle työllesi asetetaan, mikäli tulet valituksi? Miten tavoitteisiin pääsemistä tuetaan?
- Millaisia ominaisuuksia/osaamista työhön valitulla tulisi ehdottomasti olla. Moni asia työssä on sellainen, jonka oppii parhaiten tekemällä. Haastattelijalla on kuitenkin varmasti mietittynä myös muutama ominaisuus, jotka tehtävään valitulla tulisi löytyä jo valmiina. Tämä on sinulle kullanarvoista tietoa, jotta voit peilata omaa soveltumistasi tehtävään.
- Tuleviin kollegoihin liittyvät kysymykset. Millaisessa tiimissä tulisit työskentelemään?
- Työtehtävän haasteet. Yksikään toimenkuva ei ole pelkkää auringonpaistetta, onnea ja auvoa, vaan satavarmasti se sisältää myös erilaisia haasteita. Rekrytoijalta kannattaakin tiedustella, millaisia haasteita juuri tässä työtehtävässä voi odottaa tulevan eteen.
- Miten yritys eroaa kilpailijoistaan? Mikä on tärkein kilpailuetu?
- Millaisia urapolkuja työpaikalla on mahdollista edetä? Miten suhtaudutaan ammatillisen osaamisen kehittämiseen ja erilaisiin työtä tukeviin koulutuksiin?
- Kysy haastattelijalta, miksi hän viihtyy työssään. Heitä pallo haastattelijan suuntaan ja pyydä häntä myymään työpaikka sinulle! Miksi sinun kannattaisi tulla heille töihin. Se, miten haastattelija reagoi ja miksi hän suosittelee omaa työnantajaansa kertoo paljon yrityksestä.
Muistilista työhaastatteluun
- Varaudu haastatteluun kunnon kysymyspatteristolla, sillä moni kysymyksistä voi tulla vastatuksi haastattelijan toimesta jo ennen kuin ehdit niitä esittää. Näin et jää täysin tyhjin käsin, vaan voit vakuuttaa haastattelijan nostamalla esiin pointin, jota ei oltu vielä käsitelty.
- Verkkosivut ja sometilit ovat erinomainen paikka tutustua yritykseen ja miettiä, mitkä asiat ovat sellaisia, joihin kaipaisit vielä lisäinfoa.
- Kirjoita kysymyksesi ylös paperille, voit vallan mainiosti saapua haastattelutilanteeseen muistiinpanojen kera. Näin sinun ei tarvitse stressata, muistitko nyt varmasti kysyä kaiken mitä halusit. Kysymysten esittämisessä ei tarvitse odottaa perinteisesti loppumetreillä odottavaa ”olisiko sinulla vielä jotain kysyttävää”-kysymystä, vaan niitä voi ripotella mihin väliin tahansa, johon ne loogisesti sopivat.
- Mikäli työpaikka ei tällä kertaa olisikaan Se Oikea, hyvin tehtyä kysymyslistaa voit hyödyntää myös tulevissa haastatteluissa.
- Ja mikä tärkeintä, muista että yhtä työpaikkaa kohden voi tulla valtava määrä hakemuksia! Jos et tällä kertaa tullut valituksi, voi unelmiesi työpaikka olla silti aivan kulman takana. Haastatteluissa onnistuminen on myös taito, joka vahvistuu kerta kerralta, suhtaudu kaikkiin haastatteluihin oppimiskokemuksena. Voit myös aina pyytää palautetta rekrytoijalta, mikäli et sitä automaattisesti saa. Palaute vahvistaa myös omaa käsitystäsi taidoistasi ja kehityskohteista.
Tule haastamaan rekrytoijamme tiukoilla kysymyksilläsi! Katso avoimet työpaikkamme tai jätä avoin hakemus, jossa kerrot tarkemmin osaamisestasi.