Haastattelutilanteeseen osallistuu yleensä ainakin se esimies, jonka alaisuuteen työntekijä tulee. Mikäli organisaatiossa on HR-puolelle erikoistuneita henkilöitä, voi myös joku heistä olla läsnä haastattelussa. Meillä Folkalla haastattelut hoitavat aina HR-konsulttimme.
Yleensä haastatteluja on vain yksi, mutta joihinkin vaativampiin asemiin saatetaan tarvita useampi. Haastattelutilanne on joko avoin haastattelu, jolloin tilanne muodostuu haastateltavan mukaan tai systemaattinen haastattelu, jolloin haastattelijalla on valmis runko tai valmiit kysymykset ennalta määrätyistä aihepiireistä.
Työnantajaa kiinnostaa, onko työnhakija sopiva työntekijä avoimeen työtehtävään ja organisaatioon. Työnhakijaa taas kiinnostaa, onko yritys ja työtehtävä sellainen, joka on hänelle sopiva ja johon hän on valmis sitoutumaan. Haastattelu on työnhakijan näkökulmasta osaamisesi ja kokemuksesi myyntiä, mutta myös informaation saamista potentiaalisesta työpaikasta ja työtehtävistä. Voidaankin sanoa, että ansioluettelosta selviää pätevyys ja haastattelussa sopivuutesi.
Ole siis vakuuttava luontevalla ja tahdikkaalla tavalla. Vähättelevä suhtautuminen, liika itsensä korostaminen ja kiinnostuksen puute heikentää mahdollisuuksia tulla palkatuksi. Haastattelussa kannattaa olla reippaasti oma itsensä. Jännittäminen on työhaastattelussa normaalia. Muista levätä hyvin ja valmistautua haastattelupäivään, jotta jaksat olla energinen.
Ensivaikutelma työhaastattelussa on erityisen tärkeä, koska sen voi antaa vain kerran. Tutkimusten mukaan luomme ensivaikutelman toisista ihmisistä noin 20–30 sekunnissa. Mielikuva syvenee nopeasti ja sen muuttaminen myöhemmin on hankalaa. Olethan siis ajoissa paikalla ja valmiina, oli kyseessä sitten live-haastattelu työpaikan tiloissa tai videohaastattelu etänä.
Myös pukeutumisella on osansa ensivaikutelman muodostamisessa. Haastattelija arvioi tietoisesti työnhakijan ulkoista olemusta, mutta se vaikuttaa haastattelijaan myös alitajuisesti. Hyvä yleisohje on pukeutua huolitellusti ja tehtävän mukaiseen asuun, jossa myös itse viihtyy.
Työhaastattelut ovat ihmisten välistä vuorovaikutusta. Haastattelija hakee merkkejä mm. itseluottamuksestasi, positiivisesta asenteestasi ja joustavuudesta. Ole siis liikkeellä hyvällä asenteella ja muista jännityksestä huolimatta hymyillä ja olla välitön.
Kuuntele haastattelijan kysymykset tarkkaan ja vastaa täsmällisesti siihen mitä kysytään. Muista katsekontakti haastattelijaan. Ilmeillä, eleillä ja liikkeillä, viiveillä vastauksissa ja muistamattomuudella on kaikilla oma sanomansa haastattelijalle. Jos haastattelu on ryhmähaastattelu, niin muista tuoda itsesi rohkeasti esille, mutta muista myös antaa mahdollisuus muillekin haastateltaville esittää asiansa. Lue lisävinkit ryhmähaastatteluun blogistamme Näin pärjäät ryhmähaastattelussa!
Esittämäsi kysymykset kertovat sinusta yhtä paljon kuin vastauksesi. Hyvät, oleelliset kysymykset viestivät haastattelijalle, että olet ajan tasalla alan kehityksessä ja aidosti kiinnostunut juuri tästä hakemastasi työstä ja yrityksestä. Huomioi organisaation jokainen toive, tarve ja haaste, sekä kerro konkreettisten esimerkkien avulla, miten sinä voit esimerkiksi yrityksen haasteissa olla heille avuksi.
Haastattelussa yhteen sovitetaan työnhakijan osaamista ja yrityksen tarvetta. Työnhakijana sinä voit vaikuttaa työnantajan päätökseen perustelemalla, miten juuri sinun osaamisesi on heille hyödyksi. Kerro kuka olet, mitä vahvuuksia sinulla on, mitä lisäarvoa uskot tuovasi yritykselle ja minkälaisia haasteita kaipaat nyt tai 5 vuoden kuluttua. Keskity työnantajan näkökulmasta kiinnostavimpaan osaamiseen.
Haastattelun tärkein tavoitteesi on jäädä positiivisesti haastattelijan mieleen. Pidäthän siis huolen, että haastattelija tietää keskustelun päätteeksi, kuka olet, mitä osaat ja miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. Jos et vielä ole kysynyt kysymyksiä haastattelijalta liittyen työtehtävään tai työpaikkaan, niin nyt siihen on viimeinen mahdollisuus. Muista, että kysymällä kysymyksiä osoitat olevasi paikasta kiinnostunut!